Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει αθλητές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με την εξέλιξη αυτή να έχει άμεση σχέση και με την Εθνική ομάδα μπάσκετ ενόψει Προολυμπιακού τουρνουά.

Το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αβέβαιο. Το ενδεχόμενο αναβολής της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού, στο Τόκιο, είναι πιο ορατό από ποτέ, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό η Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά γνωστοποίησε, με επίσημη τοποθέτηση πως η χώρα δεν θα στείλει αθλητές στο Τόκιο, εφόσον γίνουν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάτι που επηρεάζει άμεσα και την Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Βλέπετε η «γαλανόλευκη» είχε κληρωθεί στον όμιλο της Βικτόρια (23-28 Ιουνίου), με τον Καναδά να διοργανώνει τον όμιλο αυτό. Τώρα, όμως τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η απόφαση του Καναδά να μην αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αν γίνουν βάσει του παρόντος προγράμματος) σημαίνει πως οι Καναδοί δεν θα αγωνιστούν στο Προολυμπιακό τουρνουά. Και κατά συνέπεια ο όμιλος δεν θα διεξαχθεί στη Βικτόρια.

Βέβαια, στην παρούσα φάση το επικρατέστερο σενάριο είναι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ΔΟΕ να παίρνει οριστική απόφαση τις επόμενες μέρες, όμως οι Καναδοί έδειξαν ξεκάθαρη πρόθεση να μην αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναβολή.